Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα Χάρτης Πλοήγησης Βοήθεια Επικοινωνία


Τίτλος : Το Κοινωνικό Φύλο

Έτος Έκδοσης :  2006

Συγγραφέας :  Robert W. Connell

Εκδόσεις : Επίκεντρο

Το βιβλίο αυτό, του R. W. Connell, ενός από τους κορυφαίους θεωρητικούς και αναλυτές του κοινωνικού φύλου, είναι μια ευανάγνωστη εισαγωγή στις σύγχρονες σπουδές, τις θεωρίες και τις πολιτικές για το κοινωνικό φύλο. Ο συγγραφέας προσεγγίζει ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα γνώσεων για να προσφέρει στον αναγνώστη μια εισαγωγή σε βάθος, στις σπουδές του κοινωνικού φύλου σε έναν πολυπολιτισμικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Το βιβλίο διερευνά ενδελεχώς ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και αντιφατικά ζητήματα του δεύτερου φεμινιστικού κύματος, αυτό του Κοινωνικού Φύλου, προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική πάνω στο θέμα.

Ο Connell προσφέρει ένα καλοδιατυπωμένο πλαίσιο για τις σπουδές του κοινωνικού φύλου, βασισμένο σε μια σύνθεση της δομιστικής και μεταδομιστικής ανάλυσης. Αναδεικνύει τον πολυδιάστατο και δυναμικό χαρακτήρα των σχέσεων που διαπερνούν το κοινωνικό φύλο. Δείχνει πως μπορούν να συνδεθούν οι ατομικές επιλογές με μαζικά κοινωνικά πρότυπα και πώς τοποθετείται το κοινωνικό φύλο στην ιστορική διαδικασία που σταθερά μετασχηματίζει τις σχέσεις που το διαπερνούν.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης, εισάγεται στην εννοιολόγηση του φύλου και το προσεγγίζει πληρέστερα, με την παραδειγματική χρήση πρόσφατων ερευνών, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις έμφυλες εμπειρίες του, τις σκέψεις και τις δράσεις του, τον έμφυλο εαυτό του αλλά και τα άλλα έμφυλα υποκείμενα γύρω του με τα οποία επικοινωνεί και δημιουργεί σχέσεις, χωρίς στερεοτυπικές προκαταλήψεις, μύθους, ιδεολογίες και προϊδεάσεις.

Το βιβλίο εξετάζει την κατηγορία του φύλου ως πολύμορφο προϊόν κοινωνικών δυνάμεων κα σχέσεων εξουσίας μέσα από ένα εύρος δομών και θεσμών που εκτείνονται από την προσωπικότητα, το σώμα και τη σεξουαλικότητα και φθάνουν μέχρι την εργασία, την εκπαίδευση, τον ιμπεριαλισμό και την παγκόσμια οικονομία και ειρήνη.

  click here to read the project's description in english