Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα Χάρτης Πλοήγησης Βοήθεια Επικοινωνία


Αμέσως παρακάτω επιχειρείται να γίνει μια σύντομη βήμα προς βήμα περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσατε να περιηγηθείτε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Παραγωγή βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για την εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία" που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ
(Επιστημονικά Υπεύθυνη: Μαραγκουδάκη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής).

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαθέτει πλούσιο εκπαιδευτικό και γενικότερα ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη θεματική του φύλου με στόχο να κινητοποιήσει τους/τις επισκέπτες/τριες προς την κατεύθυνση της προώθησης της ισότητας των δύο φύλων. Η ιστοσελίδα αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε μαθητές/τριες, σε γονείς, σε στελέχη της εκπαίδευσης, σε συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων, σε ερευνητές/τριες, σε δημοσιογράφους και γενικότερα σε όσους/ες ενδιαφέρονται για θέματα ισότητας των δύο φύλων. Παρακάτω θα αναφερθούμε λίγο πιο αναλυτικά στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν…

Αφού πληκτρολογήσετε στον browser του υπολογιστή σας την ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.isotita-epeaek.gr
η εικόνα που εμφανίζεται είναι η εξής:




Στο επάνω μέρος της αρχικής σελίδας υπάρχουν τα λογότυπα των φορέων που συνεργάστηκαν για την παραγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος και κάνοντας κλικ σε κάθε ένα από αυτά δίνεται στον/στην επισκέπτη/τρια η δυνατότητα να μεταβεί στις επίσημες ιστοσελίδες τους.


Στο κέντρο της σελίδας διακρίνεται ένας ήλιος. Περνώντας το ποντίκι από το κέντρο του ήλιου ο κέρσορας μετατρέπεται σε χεράκι επιτρέποντας την είσοδο στην ιστοσελίδα.

Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεται το παρακάτω μενού και ένα σύντομο καλωσόρισμα στην ιστοσελίδα. Στο κέντρο περίπου διακρίνεται μια γραμμή κύλισης στην οποία υπάρχουν οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της ιστοσελίδας.


Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά κάθε επιμέρους «χώρο» της ιστοσελίδας.

Στο κέντρο περίπου της σελίδας διακρίνεται το παρακάτω μενού επιλογών:

Ας δούμε τί δυνατότητες μας δίνονται κάνοντας κλικ σε κάθε ένα από τα στοιχεία του συγκεκριμένου μενού:

1. Κάνοντας κλικ στη συγκεκριμένη επιλογή μεταβαίνουμε στην αρχική σελίδα, σε όποιο σημείο της πλοήγησης μας και αν βρισκόμαστε.

2. Κάνοντας κλικ στην επιλογή «αναζήτηση» ανοίγει ένα νέο παράθυρο όπου μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση στο σύνολο του περιεχόμενου της ιστοσελίδας με τον εξής απλό τρόπο:

Πληκτρολογούμε στη «γραμμή» αναζήτησης που εμφανίζεται τη λέξη ή τις λέξεις κλειδιά που επιθυμούμε να αναζητήσουμε. Π.χ. πληκτρολογούμε τη φράση «επιστήμη, εργασία». Τσεκάροντας την επιλογή «όλες οι λέξεις» μας παρατίθενται τα αρχεία στα οποία εμπεριέχεται συγχρόνως και η λέξη επιστήμη και η λέξη εργασία. Τσεκάροντας την επιλογή «οποιαδήποτε από τις λέξεις» εμφανίζονται τα αρχεία που περιέχουν ή τη λέξη εργασία ή τη λέξη επιστήμη ή και τις δύο μαζί. Τσεκάροντας την επιλογή «φράση» εμφανίζονται τα αρχεία που εμπεριέχουν την ακριβή φράση «επιστήμη, εργασία».

3. Κάνοντας κλικ στη συγκεκριμένη επιλογή εμφανίζεται μία ιδιαίτερα βοηθητική σελίδα για την πλοήγηση σας.




Στη σελίδα αυτή εμφανίζεται σε δενδροειδή μορφή ένας χάρτης που ουσιαστικά περιέχει τους τίτλους όλων των ενοτήτων ή των επιμέρους σελίδων της ιστοσελίδας μας. Κάνοντας κλικ σε κάθε έναν από τους τίτλους αυτούς μεταβαίνουμε αυτόματα στην αντίστοιχη σελίδα (π.χ. «βιβλιογραφία», «φωτογραφικό υλικό» κ.α.).

4. Κλικάροντας τη συγκεκριμένη επιλογή εμφανίζεται ένα αρχείο ανάλογο με αυτό που ήδη κρατάτε στα χέρια σας το οποίο στοχεύει να διευκολύνει την πλοήγηση σας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον/στην επισκέπτη/τρια να «κατεβάσει» χρήσιμα προγράμματα που πιθανά να μη διαθέτει όπως για παράδειγμα το Adobe Acrobat Reader ή το Windows Media Player.

Το μενού που μόλις περιγράφηκε αποτελεί ένα βοηθητικό μενού. Ακολουθεί η παρουσίαση του βασικού μενού της ιστοσελίδας.

Κάθε ένα από τα «τετράγωνα» που απαρτίζουν το βασικό μενού της ιστοσελίδας αποτελεί στην ουσία και μια θεματική ενότητα.

Αμέσως παρακάτω γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των συγκεκριμένων ενοτήτων.

1. Περνώντας το ποντίκι από το τετράγωνο «το έργο» εμφανίζεται ένα υπομενού όμοιο με αυτό που διακρίνεται στην εικόνα.
Κάνοντας κλικ σε κάθε μία από τις ενότητες του υπομενού αντλούμε πληροφορίες σχετικά με το υλοποιούμενο έργο, το περιεχόμενο και τη μορφή του, τη μεθοδολογία υλοποίησής του, τις ειδικές ομάδες που το πλαισίωσαν κ.α.

2. Περνώντας το ποντίκι από το τετράγωνο «βιβλιογραφικός οδηγός», εμφανίζεται υπομενού με τις επιλογές «βιβλιογραφία» και «βιβλιοπαρουσιάσεις».
Κάνοντας κλικ στην επιλογή «βιβλιογραφία» εμφανίζεται η εξής σελίδα στην οθόνη του υπολογιστή μας:

Κάνοντας κλικ σε κάθε μια από τις θεματικές που παρατίθενται εμφανίζεται ακριβώς από κάτω ένα κείμενο με σχετική βιβλιογραφία.
Ξανακάνοντας κλικ στην ίδια θεματική το κείμενο αυτό αναδιπλώνεται.

Αντίστοιχα, κάνοντας κλικ στην επιλογή «βιβλιοπαρουσιάσεις» εμφανίζεται ένα μενού με τις επιλογές «Έρευνες – Μελέτες», «ΛογοτεχνίαΛευκώματα» και «Εκδόσεις ΚΕΘΙ». Αν επιλέξουμε να κλικάρουμε μία από τις συγκεκριμένες επιλογές, εμφανίζεται αμέσως από κάτω μια λίστα με τίτλους βιβλίων. Κάνοντας κλικ στο βιβλίο που μας ενδιαφέρει εμφανίζεται μια σύντομη παρουσίαση και περιγραφή του.

3. Κάνοντας κλικ στην επιλογή «υποστηρικτικό υλικό» δίνεται η δυνατότητα στον/στην επισκέπτη/τρια να έχει πρόσβαση σε όλοκληρο το έντυπο βοηθητικό υλικό που παράχθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Το υλικό αυτό, παρατίθεται σε μορφή pdf και αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Δεν έχουμε παρά να κάνουμε κλικ σε κάποιον από τους τίτλους του βοηθητικού υλικού και σε λίγα λεπτά θα το έχουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε στον σκληρό μας δίσκο ένα ή περισσότερα αρχεία και να ανατρέξουμε σε αυτά κάθε φορά που εμείς το επιθυμούμε.

4. Κάνοντας κλικ στο τετράγωνο με τίτλο «ημέρα της γυναίκας» εμφανίζεται η σελίδα που βλέπουμε παρακάτω. Στη σελίδα αυτή παρατίθενται άρθρα από τον ημερήσιο τύπο τα οποία αφορούν στην Ημέρα της Γυναίκας.

Στο μέσο περίπου της οθόνης διακρίνονται πέντε φάκελοι με τα έτη 2004 έως και 2008, ενώ δίπλα από κάθε φάκελο υπάρχει ένα «+».

Κάνοντας κλικ με το ποντίκι μας πάνω στο «+» εμφανίζονται νέοι φάκελοι με τους τίτλους των εφημερίδων από όπου αντλήθηκαν τα άρθρα. Κάνοντας ξανά κλικ στο «+» δίπλα από την εφημερίδα της αρεσκείας μας παρατίθενται τα αρθρα της συγκεκριμένης εφημερίδας που δημοσιεύτηκαν στις 8 Μαρτίου του αντίστοιχου έτους. Κάνοντας κλικ σε κάποιο από αυτά τα άρθρα μπορούμε να το διαβάσουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας σε μορφή pdf.
Η εικόνα που τελικά βλέπουμε είναι η εξής:

Ακριβώς κάτω από τον τίτλο διακρίνονται οι επιλογές «Άνοιγμα όλου του δέντρου» και «Κλείσιμο του δέντρου». Επιλέγοντας «Άνοιγμα όλου του δέντρου» είναι σα να πατάμε αυτομάτως όλα τα «+» και να ανοίγουν όλες οι επιμέρους διακλαδώσεις του δέντρου. Αντίθετα, με την επιλογή «Κλείσιμο του δέντρου» κλείνουν όσες διακλαδώσεις του δέντρου έχουμε ανοιχτές.

5. Κλικάροντας το τετράγωνο «αφιερώματα» εμφανίζεται ένα δέντρο παρόμοιο με αυτό που παρουσιάστηκε παραπάνω στο οποίο εμπεριέχονται κάποια αφιερώματα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου που αφορούν στη γυναίκα. Τα αφιερώματα αυτά είναι οργανωμένα ανά θεματική και εμφανίζονται σε μορφή pdf. Και σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν οι επιλογές «Άνοιγμα όλου του δέντρου» και «Κλείσιμο του δέντρου». Η εικόνα της συγκεκριμένης σελίδας, με τις θεματικές που περιέχει είναι η εξής:

Κάνοντας κλικ στο «+» δίπλα από κάθε κατηγορία εμφανίζεται μια λίστα με τίτλους αφιερωμάτων, ενώ κάνοντας κλικ σε κάθε τίτλο εμφανίζεται το πλήρες κείμενο του αφιερώματος.

6. Το τετράγωνο «υλικό από άλλους φορείς» εμπεριέχει σχετικό με τη θεματική του φύλου υλικό που έχει παραχθεί από άλλους επίσημους φορείς, όπως το ΚΕΘΙ, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α. Και σε αυτή την ενότητα το υλικό παρατίθεται με τη μορφή δέντρου και είναι οργανωμένο ανά θεματικές. Η μορφή της συγκεκριμένης σελίδας, έχοντας ανοιχτές ορισμένες από τις διακλαδώσεις του δέντρου, είναι η εξής:


7. Περνώντας το ποντίκι μας από το τετράγωνο «σπουδές φύλου» εμφανίζεται υπομενού με τις επιλογές «προπτυχιακά προγράμματα σπουδών» και «μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών». Κλικάροντας στη μία ή την άλλη από τις συγκεκριμένες επιλογές εμφανίζεται μία λίστα με τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που λειτουργούν ανά την επικράτεια και αφορούν στη θεματική του φύλου. Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο κάθε προγράμματος δίνεται η δυνατότητα να μεταβούμε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για παράδειγμα, η ενότητα που αφορά στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα σχετικά με τη θεματική του φύλου έχει την εξής μορφή:


8. Στη συγκεκριμένη ενότητα παρουσιάζονται διάφορες έρευνες ή μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τη θεματική του φύλου. Το υλικό που εμπεριέχεται στην ενότητα είναι οργανωμένο ανά θεματικές (εκπαίδευση, εργασία, κοινωνία, λογοτεχνία κ.α.) και έχει τη μορφή δέντρου. Έχοντας ανοιχτές ορισμένες από τις διακλαδώσεις του δέντρου η εικόνα της σελίδας που εμφανίζεται είναι η εξής:


Κάνοντας κλικ σε κάθε έναν από τους τίτλους έχουμε πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της έρευνας ή μελέτης.

9. Στη συγκεκριμένη ενότητα παρατίθεται πλούσιο υλικό, το οποίο αντλήθηκε από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και αφορά στη θεματική του φύλου. Και στην παρούσα ενότητα το υλικό είναι οργανωμένο ανά θεματική και παρουσιάζεται με τη μορφή δέντρου. Κάνοντας κλικ σε κάθε τίτλο παρατίθεται το πλήρες άρθρο σε μορφή pdf. Οι θεματικές που παρατίθενται διακρίνονται στην παρακάτω εικόνα:


Κάνοντας κλικ σε κάθε θεματική εμφανίζονται τα αντίστοιχα άρθρα, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε «κλείσιμο του δέντρου» για να επανέλθουμε στους τίτλους των ενοτήτων.

10. Η συγκεκριμένη ενότητα δίνει στον/στην επισκέπτη/τρια τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις ιστοσελίδες σχολείων της επικράτειας στα οποία έχουν υλοποιηθεί άλλα σχετικά με τη θεματική του φύλου προγράμματα. Η ενότητα αυτή θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα βοηθητική καθώς ο/η εκπαιδευτικός είναι δυνατό να αναζητήσει καλές πρακτικές και οι μαθητές/τριες είναι δυνατό να αντλήσουν ιδέες για projects σχετικά με τις διαφυλικές σχέσεις. Η ενότητα είναι οργανωμένη σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ.


11. Κλικάροντας στο τετράγωνο «φωτογραφικό υλικό» ο/η επισκέπτης/τρια έχει πρόσβαση σε ένα πλούσιο σχολιασμένο φωτογραφικό υλικό οργανωμένο ανά θεματικές ενότητες. Οι θεματικές που περιλαμβάνονται διακρίνονται παρακάτω:


Κάνοντας κλικ σε κάθε μία από τις συγκεκριμένες ενότητες εμφανίζονται σχολιασμένες εικόνες γυναικών που διαπρέπουν ή έχουν διαπρέψει στον αθλητισμο, την επιστήμη, την πολιτική κ.α. Ενδεικτικά, ο/η εκπαιδευτικός είναι δυνατό να εκτυπώσει κάποιο υλικό που θα αποτελέσει αφόρμηση για σχετική συζήτηση μέσα στην τάξη, ενώ οι μαθητές/τριες είναι δυνατό να πραγματοποιήσουν ανάλογα projects.

12. Κάνοντας κλικ στο τετράγωνο «κινηματογράφος» εφμανίζεται μία λίστα από προτεινόμενες σχετικές με τη θεματική του φύλου ελληνόγλωσσες ή ξενόγλωσσες κινηματογραφικές σελίδες ή ντοκιμαντέρ. Και η συγκεκριμένη ενότητα έχει τη μορφή δέντρου, ενώ κάνοντας κλικ σε κάθε κινηματογραφικό τίτλο εμφανίζεται μια σύντομη περιγραφή του. Ενδεικτικά, η εικόνα της σελίδας έχοντας ανοίξει ορισμένες από τις διακλαδώσεις του δέντρου είναι η εξής:


13. Στη συγκεκριμένη ενότητα, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή, πρόκειται σύντομα να προστεθεί σχετικό με τη θεματική του φύλου οπτικοακουστικό υλικό (συνεντεύξεις ατόμων που ασκούν μη παραδοσιακά για το φύλο τους επαγγέλματα, ντοκιμαντέρ, κ.α.)


14. Η συγκεκριμένη ενότητα, η οποια βρίσκεται υπό κατασκευή, αποτελεί ένα βήμα θεματικών συζητήσεων σε μη πραγματικό χρόνο. Στην ενότητα αυτή οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν chat, να ανταλλάσσουν δηλαδή απόψεις σχετικά με τις διαφυλικές σχέσεις, και συγχρόνως θα μπορούν να διατηρούν μια ανοιχτή συζήτηση με τους/τις συνεργάτες/τιδες του Έργου σε ένα forum συζητήσεων.


15. Κάνοντας κλικ στη συγκεκριμένη ενότητα ο/η επισκέπτης έχει πρόσβαση σε δύο ερωτηματολόγια, μαθητών/τριών και εκπαδευτικών, τα οποία μπορεί να συμπληρώσει on line και τα αποστείλει στην επιστημονική ομάδα του έργου. Τα ερωτηματολόγια αυτά περιέχουν ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου. Η γνώμη των επισκεπτών/τριών αναφορικά με το Έργο αυτό καθ’ εαυτό και με την υλοποίηση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική ομάδα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω βελτίωση του.


16. Περνώντας το ποντίκι μας από το τετράγωνο «links & τόποι» εμφανίζεται υπομενού με τις επιλογές «χρήσιμοι σύνδεσμοι» και «συναφείς διαδικτυακοί τόποι».
Κάνοντας κλικ στην επιλογή «χρήσιμοι σύνδεσμοι» εμφανίζεται μια εικόνα ανάλογη με την αμεσως παρακάτω:


Στη σελίδα αυτή παρατίθενται ομαδοποιημένοι σύνδεσμοι διαδικτυακών τόπων που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι. Κάνοντας κλικ σε κάθε έναν από τους συνδέσμους αυτούς μεταβαίνουμε στην αντίστοιχη σελίδα. Περιλαμβάνονται σύνδεσμοι μηχανών αναζήτησης, κρατικών εκπαιδευτικών φορέων, εκπαιδευτικών πυλών, εκπαιδευτικών περιοδικών κ.α.

Κλικάροντας την επιλογή «συναφείς διαδικτυακοί τόποι» εμφανίζεται μια σελίδα με ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους διαδικτυακούς τόπους που προσεγγίζουν ευρύτερα τη θεματική του φύλου. Οι διαδικτυακοί αυτοί τόποι είναι ταξινομημένοι σε κατηγορίες (π.χ. εκπαιδεύση, εργασία, έρευνα κ.α.), ενώ και η σελίδα αυτή έχει τη μορφή δέντρου.

Κάνοντας, για παράδειγμα, κλικ στην επιλογή «Εκπαίδευση» εμφανίζονται οι ξενόγλωσσες ιστοσελίδες που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση. Κάνοντας κλικ σε κάθε μία από αυτές εμφανίζεται μια νέα σελίδα με μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της. Κάνοντας κλικ στον τίτλο της νέας αυτής σελίδας μεταβαίνουμε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Η επιστημονική ομάδα του Έργου προσπάθησε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα προσιτή στους/τις επισκέπτες/τριες και φιλική ως προς τη χρήση της. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι δυναμική γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης και βελτίωσης.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!

Μαραγκουδάκη Ελένη

Παλιεράκη Καλλιόπη

 

 

  click here to read the project's description in english