Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα Χάρτης Πλοήγησης Βοήθεια Επικοινωνία


Τίτλος : Το φύλο της Δημοκρατίας. Ιδιότητα του πολίτη και έμφυλα υποκείμενα

Συγγραφέας : Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα

Έτος Έκδοσης : 2002

Εκδόσεις : Σαββάλας

Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την κατοχύρωση της γυναικείας ψήφου. Πενήντα χρόνια που έδειξαν ότι η κατοχή της ψήφου δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει αυτό που δεν είναι κοινωνικά και πολιτικά ανεκτό: οι γυναίκες δεν βρίσκονται σε σχέση ισοτιμίας με τους άλλους πολίτες . Το φύλο της σύγχρονης δημοκρατίας είναι ανδρικό.

Στο νέο της βιβλίο η Μ. Παντελίδου-Μαλούτα δείχνει τους λόγους που η οικουμενικότητα της ιδιότητας του πολίτη είναι ψεύτικη. Με κριτική, ψύχραιμη και θεωρητικά τεκμηριωμένη ματιά η Παντελίδου δείχνει πως η «οικουμενικότητα» που και η παράδοση της πολιτικής σκέψης περιγράφει και σημερινοί δημοκρατικοί θεσμοί προβλέπουν είναι ανδρική οικουμενικότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «ουσιαστική» δημοκρατία ακόμη και ως κοινωνική επιδίωξη είναι αδύνατη. Όπως δείχνει άλλωστε και η ελληνική περίπτωση η μη αμφισβήτηση της διχοτομίας άνδρες – γυναίκες εμπεδώνει τελικά τον ανδρικό χαρακτήρα της δημοκρατίας. Γεγονός που υπονομεύει όχι μόνον την προοπτική της ποιοτικής αναβάθμισης της δημοκρατίας αλλά και τις ίδιες της τις προϋποθέσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, μας λέει η Παντελίδου που ποσοστώσεις και άλλες προνοιακές πολιτικές ή θεσμικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις επί μέρους βελτιώσεις, αποδεικνύονται ατελέσφορές .

Με αναφορές στην παράδοση της ουτοπικής σκέψης η συγγραφέας επιχειρεί ένα νέο προσδιορισμό της έμφυλης υπόστασης του υποκειμένου–πολίτη και μας προσφέρει μια ρεαλιστική προοπτική για την υπέρβαση της υπάρχουσας διχοτομίας του φύλου. Μια υπέρβαση που θα καθοδηγείται από, αλλά και θα οδηγεί σε νέες πολιτικές για τους έμφυλους πολίτες. Πολιτικές που θα πραγματώνουν μια ουσιαστικότερη δημοκρατία.

Το βιβλίο της Παντελίδου μας προσφέρει μια προσέγγιση πολύ πέρα από τις συμβατικές φεμινιστικές οπτικές και ως τέτοιο αποτελεί τομή στην συζήτηση για τη σύγχρονη δημοκρατία.

Έκδοση ιδιαίτερα επιμελημένη με λεπτομερές ευρετήριο ονομάτων και όρων και παράρτημα που για πρώτη φορά από την θέσπιση της γυναικείας ψήφου στην Ελλάδα, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

 

  click here to read the project's description in english